Subsidies voor het ruimen van zwerfvuil

Op 22 mei 2016, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Gemeenteraad, Jeugd, Mobiliteit en openbare werken

Op de gemeenteraadszitting van 28 april diende N-VA Horebeke een subsidievoorstel in om de school en alle verenigingen die actief zijn in onze gemeente de mogelijkheid te bieden om zwerfvuil te helpen ruimen.

Ook in Horebeke is er zwerfvuil.

Tijdens een wandeling in de Tonnestraat, op Rokegem of in de Kromstraat kun je zakken vullen met zwerfvuil. Soms zelfs grof huisvuil.

Kunnen we hier iets tegen ondernemen? De N-VA vindt van wel. Het zwerfvuilprobleem wordt trouwens ook vermeld op de gemeentelijke website. Een vermelding alleen is echter onvoldoende. N-VA Horebeke vindt dat we ook actie moeten ondernemen.

De gemeentearbeiders kunnen de strijd tegen zwerfvuil onmogelijk overal en permanent aangaan. De N-VA werkte daarom een subsidiereglement uit waarmee we de Horebeekse school en verenigingen motiveren om zelf een opruimactie te organiseren.

Dankzij het subsidiereglement, dat we ter goedkeuring voorlegden aan de gemeenteraad, kan onze gemeente de nodige extra hulp krijgen. Het reglement is heel eenvoudig: voor een gesubsidieerde actie moet je vijf weken op voorhand een aanvraag indienen bij het gemeentebestuur. Om te vermijden dat een gemeentelijke weg twee keer kort na elkaar aangepakt wordt, moet je de plaats opgeven waar de actie plaatsvindt. De gemeente zorgt voor de nodige vuilniszakken, grijptangen en fluohesjes. Langs het gekozen traject moet alle zwerfvuil aan de beide straatzijden worden ingezameld.

De subsidie wordt nadien berekend op basis van het aantal lopende meter waar het zwerfvuil is geruimd. Met ons voorstel kan je vijftig tot honderd euro subsidie bekomen per geruimde km gemeentelijke weg. De maximum jaarlijkse subsidie per vereniging bedraagt 400 euro.

Wij hoopten dat de meerderheid dit voorstel zou steunen.

Het was echter schrikken dat ons gemeentebestuur en de raadsleden van de meerderheid dit zinvolle voorstel afkeurden. De burgemeester opperde dat de inwoners bewust vuil zouden storten om het dan nadien tegen betaling te laten opruimen.

Dit is ongehoord!  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is